BIOS, wat is dat?
BIOS staat voor Basic Input Output System. Het is een systeem dat communicatie tussen het besturingssysteem op de computer en de hardware van de computer mogelijk maakt. Het BIOS wordt firmware genoemd, omdat het door de fabrikant al wordt ingebakken in de zogenaamde BIOS-chip. Deze chip bevindt zich op het moederbord van de computer. Het BIOS is deels hardware en deels software. Hardware omdat het in de BIOS-chip zit opgeslagen. Software omdat het BIOS bij het opstarten van de computer een programma in het geheugen laadt dat verantwoordelijk is voor het verder opstarten van het besturingssysteem. Door het BIOS is het dus mogelijk dat een besturingssysteem kan opstarten en kan communiceren met diverse hardware, zoals de harde schijf of de videokaart.
Het BIOS is noodzakelijk voor uw computer
Zoals u uit de vorige paragraaf kunt opmaken, is het BIOS zeer essentieel voor de computer. Zonder BIOS weet de processor niet hoe de harde schijf werkt en kan ook het besturingssysteem (zoals Windows of Linux) niet worden geladen. Elke computer beschikt daarom over een BIOS. Het BIOS is eigenlijk naast de processor de kern van uw computer.
BIOS en het opstarten van uw computer
De eerste paar seconden dat u uw computer aanzet, krijgt u de mogelijkheid om het BIOS setup programma te starten. Er staat dan bijvoorbeeld de melding: "Press DEL to enter Setup". Bij andere computers kunt u weer in dit programma komen door op F1 te drukken. In dit programma kunt u allerlei instellingen van uw computer en uw hardware wijzigen. Dit programma hoort bij het BIOS van de computer.
Het BIOS bevat tevens een aantal testprogramma’s waaronder de Power On Self Test (POST) om te controleren of hardware van de computer nog wel goed werkt. Verder installeert het BIOS interrupt handlers. Dat zijn stukjes software die nodig zijn voor communicatie tussen de hardware en het besturingssysteem op de computer. Het komt voor dat ook drivers of het besturingssysteem bij het opstarten van de computer nieuwe, vervangende interrupt handlers plaatsen in het geheugen van de computer. Drivers vormen in dat geval een aanvulling op de basisfuncties die het BIOS biedt.
BIOS fabrikanten
Er zijn verschillende fabrikanten die een BIOS maken. De voornaamste fabrikanten zijn:
- Phoenix
- Award
- AMI
BIOS en het CMOS RAM geheugen
Het BIOS maakt bij het uitvoeren van zijn taken gebruik van instellingen die zijn opgeslagen in het CMOS-RAM geheugen. Dit geheugen wordt gevoed door een kleine batterij. CMOS is een afkorting voor Complementary Metal-Oxide Semiconductor. Het CMOS RAM-geheugen kan ook worden aangepast, maar onderscheidt zich van normaal RAM-geheugen doordat deze niet vluchtig is. Na het uitzetten van het systeem kan het CMOS RAM geheugen de gegevens jarenlang bewaren, doordat deze door een batterij gevoed wordt.
Instellingen die worden opgeslagen:
- Systeemtijd en -datum
- Boot sequence
- Plug and Play yes/no. Bij ‘yes’ worden apparaten automatisch gedetecteerd en gebruiksklaar gemaakt, mits de hardware en het besturingssysteem Plug and Play ondersteunen.
- Muis en toetsenbord
- Drive configuratie
- Beveiliging (wachtwoord instellen om de computer te kunnen gebruiken
- Power management
BIOS herprogrammeren
Het BIOS staat opgeslagen in een speciale chip op het moederbord van uw computer. Dit is een Flash EEPROM chip. Dit betekent dat u de software die in deze chip zit kunt herprogrammeren. Dit is handig wanneer er een nieuwe versie van het betreffende BIOS uitkomt. Op het internet is veel informatie te vinden over het upgraden van het BIOS.